S

Mina de sare Cacica

Hai in Bucovina!

Mina de sare Cacica

Localizare: La aproximativ 25 km de Pensiunea Popasul Domnesc, Voronet

În jurul anului 1780, in locul unde se află astăzi localitatea Cacica (la 18 km de oraşul Gura Humorului şi la 40 de km de oraşul Suceava) au fost descoperite zăcăminte de sare. În anul 1798 s-a dat in exploatare aici o salină, aducandu-se muncitori şi tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsurgic, mai ales din Galiţia, cei mai mulţi fiind de etnie polonă şi de religie romano-catolică.

Obiective

Capela romano-catolică Sf. Varvara – aflată la capătul scărilor cu 192 de trepte, la 21 metri adancime. Capela a fost construită in anul 1806 la iniţiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici să aibă unde se ruga inainte şi după terminarea lucrului (in localitate nefiind nici o biserică). Iniţial era căptuşită cu lemn, acesta fiind indepărtat in anul 1904. Patroana capelei este Sf. Varvara (aşa este denumită de către catolicii din zonă şi nu Barbara), patroana minerilor. Capela are tot ce ii trebuie unei bisericuţe: altar, icoane, candelabru, amvon şi balcon pentru cor. Altarul şi amvonul au fost sculptate in sare masivă.

Capela are dimensiuni mari: 25 m lungime, 9 m lăţime şi 7 m inălţime. Pereţii sunt rectangulari, iar in partea dreaptă se află o icoană reprezentand-o pe Sfanta Varvara, aici adunandu-se zilnic minerii inainte de a cobori in adancurile salinei, pentru a se ruga ca ea să-i ceară lui Dumnezeu să-i ocrotească in timpul muncii lor, precum şi după ce işi terminau lucrul, pentru a-i mulţumi. Odată, era celebrată aici zilnic Sfanta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici şi ortodocşi. În prezent, la data de 4 decembrie a fiecărui an, de Sf. Varvara, coboară in capelă preoţii celor 3 confesiuni mai sus-enumerate pentru a celebra un Tedeum, iar copii prezintă un program artistic in costume populare ale celor 3 etnii şi in 3 limbi.

Capela ortodoxă – aflată la adancimea de 35 metri, unde se desfăşoară Orizontul I. În această zonă, galeria săpată direct in sare este mult mai largă şi are pe pereţi basoreliefuri sculptate in stanca de sare, cu tematică religioasă, opera recentă a unor tineri scultori din zonă, unele după modele similare de la Salina Wieliczka de langă Cracovia. În partea dreaptă a capelei se află Icoana Sf. Daniil Sihastrul.

Lacul Sărat – este un lac artificial săpat manual de mineri la o adancime de 35 metri, pe pereţii căruia se găsesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10×6 metri. Lacul este ingrădit cu balustradă şi iluminat de cateva reflectoare, cu ani inainte aici făcandu-se mici plimbări cu ajutorul unei plute.

Sala de dans denumită şi „Sala Ing. Agripa Popescu” (după numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, aşa cum apare intr-un basorelief in peretele de sare) – aflată la adancimea de 37 metri, are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane şi ele săpate in sare. Aici se organizau baluri, intalniri festive, spectacole fiind şi primul loc de distracţie din zonă.